niedziela, 29 listopada 2015

CHLEB

Od jakiegoś czasu sobota pachnie u mnie chlebem.
  

Wspaniały zapach, któremu towarzyszą wspomnienia z  dzieciństwa, nostalgia, zaduma, ale i radość, duma i zadowolenie.
Pamiętam jak chleb piekła moja babcia, jak jeszcze ciepły jadało się z cukrem.

Dzisiaj ja, podobnie jak moja babcia przygotowuję ciasto, patrzę jak rośnie pilnując, aby było ciepło, gdyż w zimnym ciasto nie urośnie - tak mawiała babcia. 
Wkładam do piekarnika i już po chwili czuję ten wspaniały zapach...


Po wyjęciu z pieca smaruję chleb wodą i widzę ręce mojej babci, która też tak robiła. I zanim ukroję pierwszą kromkę robię na chlebie znak krzyża - to również wspomnienie z dzieciństwa, babcia zawsze robiła znak krzyża.



Przepis na chleb dostałam od koleżanki, a zakwas od znajomej z pracy.
Spróbowałam, chlebek wyszedł wspaniały. Teraz nie kupuję już chleba, tylko piekę. Jest pyszny, długo utrzymuje świeżość. Najlepiej smakuje świeżutki z miodem:)


Ostatnio na "babskie spotkanie", oprócz kartki dla solenizantki... 

...upiekłam chleb i jeszcze ciepły zawiozłam gospodyni.

Wszystkim bardzo smakował:) Każdy chętnie zabrał do domu chociaż kromkę chleba, niektórzy prosili o przepis:)

Cieszę się, że chleb smakuje i że mogę przepis przekazać dalej.
Polecam również Wam. Spróbujcie:)


PRZEPIS NA CHLEB
(trzeba mieć zakwas)

1. Wieczorem do zakwasu dodać 1 szkl. letniej wody i 1 szkl. mąki żytniej typ 720- wymieszać i pozostawić na noc.

2. Rano dodać 1 kg mąki wrocławskiej, 3 płaskie łyżeczki soli, 3 szkl. letniej wody, 1/6 kostki drożdży rozpuszczonych w 1/2 szkl. letniej wody, 3/4 szkl. otrębów pszennych, 1/2 szkl. łuskanego słonecznika, 2 łyżki siemienia lnianego i 1/3 szkl. dyni.
(można dodać garść suszonej żurawiny, sezam lub płatki owsiane).
3. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
4. Po wyrośnięciu odłożyć garść ciasta do słoika i wstawić do lodówki (to jest zakwas, który może stać 10-14 dni).
5. Resztę ciasta dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Włożyć do dwóch foremek wcześniej wysmarowanych olejem i posypanych otrębami. Posypać sezamem lub słonecznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
6. Piekarnik ustawić na 2000, po 10-15 minutach wstawić obie blaszki chleba i piec 1 godz. w temp. 2000.
7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, górę chleba posmarować wodą i po chwili wysypać z foremek.

ŻYCZĘ SMACZNEGO:))))
Jeśli ktoś upiekł chleb według podanego przeze mnie przepisu, to proszę o komentarz, czy się udało:)


Pozdrawiam gorąco:)))))

2 komentarze:

  1. świetny pomysł z tym pieczeniem co sobotę :)
    pozdrawiam
    MZ

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z tym pieczeniem co sobotę :)
    pozdrawiam
    MZ

    OdpowiedzUsuń